Kolejna propozycja na zdrowe łakocie. Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego i czekolady. Szybki i łatwy pomysł na coś pysznego do kawy. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 1 puszka ciecierzycy
- 150 g masła orzechowego
- 100 g miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 1 szczypta soli (pominąć, jeśli masło orzechowe jest solone)
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę należy opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Z laski wanilii wydłubać nożykiem ziarenka, a czekoladę pokroić lub pokruszyć.
2. W misce umieścić wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady i zmiksować za pomocą ręcznego blendera (lub malaksera).
3. Do masy dodać pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać.
4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180 st. C.
5. Ciastka najlepiej formować zwilżonymi rękoma. Łyżką nabrać ciasto, uformować w dłoniach kulkę, a następnie umieścić ją na papierze do pieczenia. Kulki spłaszczamy dłonią, by powstały ciastka.
6. Ciastka pieczemy 20 minut, aż się zarumienią, następnie schładzamy. Smacznego! :)
wyborne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie jak na zdrowe ciasteczka! Przepis na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze czekolady deserowe znalazłem w manufakturaczekolady.pl, niezmiernie polecam.
OdpowiedzUsuńo super, fajny pomysł na ciacha bezglutenowe :)
OdpowiedzUsuń