Translate

sobota, 23 listopada 2013

Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut. Ewa Aszkiewicz


Ewa Aszkiewicz to moja ulubiona autorka książek kucharskich. Wydała ich już całe mnóstwo i każda z nich od razu stawała się bestsellerem na polskim rynku. A co takiego w nich uwielbiam? Niepowtarzalność, a zarazem prostotę dań, łatwość przygotowania przepisu dzięki jasnemu opisowi, a także to, że każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem potrawy. Na sam ich widok moje kubki smakowe budzą się do pracy.

wtorek, 19 listopada 2013

Deska serów

Deska serów, zwana przez Francuzów 'plateau de fromage' to nie tylko piękna ozdoba stołu. To sycący posiłek, który zachwyci każdego amatora serów. Można ją łatwo przygotować z ulubionych produktów, udekorować orzechami, winogronem, oliwkami, czy suszonymi owocami. Świetnie będzie też pasować konfitura z żurawiny. No i wino! Nie możemy o nim zapomnieć :)
Dziś przedstawiam Wam własnoręcznie przygotowaną deskę serów na bogato. Była specjalnie dedykowana na stół urodzinowy. 

Duża deska serów

środa, 13 listopada 2013

Roladki z kurczaka z pesto

Tęsknię za zielenią i ogródkiem pachnącym kwiatami. Za ptakami ćwierkającymi od samego rana i rechotem żab wieczorem. Powracam myślami do moich ziół leniwie rosnących na grządkach. Widzę tam królową - dorodną bazylię. To właśnie z niej powstało pyszne pesto, które dziś towarzyszy kurczakowi pod czas obiadu. Z utęsknieniem będę czekać na wiosnę!

sobota, 9 listopada 2013

Hamburger wg Jamie'go Oliver'a

Czy i Wy macie czasem ochotę na coś bardzo niezdrowego? Pizza, kebab, hamburger, frytki ociekające tłuszczem... To tylko kilka podstawowych pozycji fast food, czyli szybkiego, ulicznego jedzenia. Dbając o zdrowie nie musimy z nich zupełnie rezygnować. Wszystko możemy przygotować w zdrowszej i smaczniejszej wersji na sposób domowy. 
Wracając wczoraj z pracy mijałam  pewną restaurację, która apetycznie prezentowała wielką bułkę z dużą porcją mięcha i warzyw... nawet sałata wyglądała tak smakowicie, że ostatkami zdrowego rozsądku skręciłam do sklepu, a nie do wcześnie wspomnianej jadłodajni. W porę przypomniał mi świetny przepis słynnego, brytyjskiego kucharza Jamie'go Oliver'a. Zapraszam Was na hamburgera doskonałego. Bez konserwantów, polepszaczy i zbędnego tłuszczu!