Translate

wtorek, 23 kwietnia 2013

Roladki ze schabu ze szpinakiem i serem

Jeśli znudziły się Wam kotlety schabowe panierowane w mące, jajku i bułce to zapraszam Was na pyszne roladki - świetną alternatywę dla zwykłych schaboszczaków.
 Lekka i wiosenna wersja schabu może być jeszcze pyszniejsza!


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Akcesoria kuchenne Fackelmann

Dziś chciałam Wam zaprezentować moje ulubione akcesoria kuchenne pewnie znanej Wam doskonale firmy FACKELMANN.

Produkty te możecie dostać w prawie wszystkich marketach/hipermarketach. Są w przystępnych cenach, a wybór jest tak wielki, że nigdy nie wiem na co się zdecydować. 
Ja przedstawię Wam kilka, które najczęściej używam w mojej kuchni.

Łopatka do naleśników/omletów,
 która nie rysuje teflonu. 
Dziś nie wyobrażam sobie bez niej śniadania.Znacznie ułatwia przewracanie ciasta na patelni.
 Można ją myć w zmywarce.


wtorek, 16 kwietnia 2013

Roladki z grillowanego bakłażana i ricotty

Przechodząc koło warzywniaka zauważyłam pięknego bakłażana, który zachęcał mnie do zakupu swą lśniącą skórką. Nie zastanawiając się zbyt długo wylądował w moim koszyczku i powędrował ze mną do domu. Już od dawna miałam ochotę na grillowane roladki z ricottą. 

Wracając jednak do samego warzywa -  w istocie jest to owoc Psianki podłużnej. Ma sporo witamin i mikroelementów, do tego jest niskokaloryczny i ma właściwości odtruwające. Badania wykazują, że skutecznie obniża poziom cholesterolu w organiźmie. Pamiętajmy jednak, by nie obierać go ze skórki, która zawiera cenne składniki. 

wtorek, 9 kwietnia 2013

Surówka z kapusty kiszonej

Pyszna surówka z kapusty kiszonej, marchewki i cebuli. Idealna jako dodatek do większości dań obiadowych. Osobiście uwielbiam ją jeść tak samą:) A Wy? Zapraszam!


czwartek, 4 kwietnia 2013

Sałatka pieczarkowa

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na fantastyczną sałatkę pieczarkową z jajkami, szynką i warzywami. Jest pyszna, idealna na każdą okazję. Zapraszam!


poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Puszysty sernik z liczi

Święta, święta i po świętach.... No tak, już jutro trzeba wracać do pracy. Oh szkoda, że to co dobre szybko się kończy. Na szczęście zostało jeszcze troszkę słodkości, by umilić sobie te ostatnie godziny błogiego lenistwa. 
Przepis na ten sernik gości w moim domu od lat. Mama zawsze robi go w wersji z brzoskwiniami, jednak w tym roku postanowiłam go troszkę unowocześnić i dodać do niego dobrze znane w Polsce śliwki chińskie lychee, czyli liczi :) Sernik jak zawsze wyszedł pyszny, a dodatek owoców dodał mu wilgotności i lekkiej słodyczy.                    Zapraszam!