Translate

czwartek, 31 stycznia 2013

Mini pączki serowe

Tłusty czwartek (czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem) zbliża się wielkimi krokami. Tradycja głosi, że każdy powinien przynajmniej jednego pączka tego dnia zjeść, by w przyszłym życiu mu się wiodło. Dzień ten pozwala nam na objadanie się i nie wiem jak Wy, ale ja z tego chętnie skorzystam :) Oczywiście już dziś, czyli tydzień wcześniej troszkę poszczę, by nadrobić zgubione kalorie zajadając się pączusiami. 
Te, które Wam dzisiaj proponuję są wielkości "mini", wykrawane kieliszkiem, by każdy mógł  spróbować tego "jednego", nie martwiąc się o swoją linię! Zapraszam!


wtorek, 29 stycznia 2013

Jajka w sosie koperkowym

To bardzo szybki, prosty i tani pomysł na obiad. Do tego bardzo smaczny! Przyznam, że wcześniej nie przepadałam za koperkiem, jednak od jakiegoś czasu zauważam, że moje smaki znacznie się zmieniają. Też tak macie? Coś czego kilka lat temu bym nie spróbowała dziś jest dla mnie przysmakiem i odwrotnie. Ciekawe co mnie czeka przez najbliższe lata, może polubię tak znienawidzoną wątróbkę? Nieee co to, to chyba nieee :) Zapraszam!


poniedziałek, 28 stycznia 2013

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Są czasem takie dni kiedy czuję się jak księżniczka. Nie muszę martwić się co podać na obiad, ani że w kuchni czeka na mnie sterta brudnych naczyń do mycia. Dlaczego? Ponieważ tego dnia w kuchni króluje mój mąż. Rozpieszcza mnie :) Makaron jest jego dziełem. Bardzo smaczny! Zapraszam!

niedziela, 27 stycznia 2013

Serowe oponki

Serowe oponki kojarzą mi się z dzieciństwem kiedy to wspólnie z mamą i rodzeństwem wykrawaliśmy ciasto i smażyliśmy pyszne ciasteczka. Chciałam odtworzyć przepis mamy, ale jednak ten, który znalazłam w Małej Cukierence nie jest tym, który pamiętam (choć równie smacznym). Może następnym razem uda mi się odtworzyć smak z dzieciństwa :) Zapraszam!

piątek, 25 stycznia 2013

Rozgrzewający kompot jabłkowy z przyprawami

Czy za Waszymi oknami tez tak szaro-buro? Mimo, że biel śniegu przeważa nad innymi kolorami to nie jest to ta biel, która uszczęśliwia. Może gdyby napadało więcej mięciutkiego puchu, może gdyby na chodnikach można było przejść bez zmagań z posolonym, śnieżnym błotem, może  gdyby zdarzyło się coś przyjemnego.... oooh ta zima mnie przeraża, zawsze jest coś nie tak... depresyjna pogoda zmusza mnie do ciągłego poprawiania sobie humoru. Na chandrę oraz chłodne dni polecam jabłuszkowy napój z imbirem i przyprawami korzennymi. Najlepiej smakuje na gorąco :)

czwartek, 24 stycznia 2013

Kurczak po chińsku

Ta zima powoli daje mi już w kość. Rano nie chce się wychodzić z łóżka a wieczoram nie mogę rozstać się z kocem. Ooo taaak, mój cieplutki koc, co ja bym bez niego zrobiła? :) Gdy jest tak zimno nie chce mi się nawet gotować, a będąc w sklepie nie potrafię zaplanować co powinnam kupić, by przez najbliższe kilka dni nie umrzeć z głodu... Kurczak po chińsku powstał z tego co akurat miałam w lodówce :) Zapraszam!

wtorek, 22 stycznia 2013

Sałatka czy surówka? z gruszkami i rokpolem :)

Pyszna wersja zdrowej i świeżej sałatki, albo surówki? Nigdy tego nie rozróżniam, a Wy? :) Można podać z dressingiem lub sosem czosnkowym. Mój dressing powstał na bazie oleju słonecznikowego tloczonego na zimno. Olej ten jest bogaty w kwasy wielonienasycone oraz witaminę E, które pomagają nam wypędzić zły cholesterol oraz podnieść naszą odporność. Zapraszam!

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zapiekanki z chleba z pieczarkami, szynką i serem

Zdarzają się dni kiedy zostaje nam sporo chleba. By go nie zmarnować polecam sposób na szybkie zapiekanki z pieczarkami, szynką i serem. Są pyszne. Idealne na niezapowiedzianą wizytę gości. Zapraszam!

czwartek, 17 stycznia 2013

Pasta z makreli

Uwielbiam przygotowywać pasty do kanapek sama. Jestem nie tylko zadowolona z tego, że zrobiłam je osobiście, lecz cieszę się, bo wiem co jem! Uważam, że domowa pasta z makreli jest nie do porównania lepsza od tych sklepowych. Do tego jest banalnie prosta, spróbujcie! Zaparszam :)

środa, 16 stycznia 2013

Bezalkoholowe curacao

Bezalkoholowe curacao to świetna propozycja na urozmaicenie wieczoru ze znajomymi. Można je podać dzieciom, które z pewnością będą zachwycone egzotycznym kolorem! Mamy okres karnawału, dlatego bawmy się z drinkami w ręce! Te bezalkoholowe też wprowadzają w świetny nastrój! :) 

wtorek, 15 stycznia 2013

Ciasto biszkoptowe z kokosem i kajmakiem

Te ciasto to zlepek kilku przepisów. Myślę, że bardzo trafny. Nie za słodkie - idealne. Upiekłam je gdy odprawiałam urodziny, zauważyłam, że najlepsze jest na następny dzień kiedy to biszkopt troszkę "usiądzie" i nabierze wilgoci z masy. Zapraszam!

czwartek, 10 stycznia 2013

Krem z porów i słów kilka o oleju z pestek dyni

Już od jakiegoś czasu chodził za mną krem z porów. Wczoraj w końcu nastał ten szczęśliwy dzień kiedy to ta pyszna i kremowa zupka zagościła na naszym stole. Przyznam się szczerze, że nie jestem wielbicielką pora, dlatego nie jem sałatek z jego udziałem. Jednak w tym wydaniu smak pasuje mi w 100% i nie potrafię się nim najeść.
Zupka jest bardzo zdrowa i pożywna, nie tłusta i idealnie nadaje się na zimowe wieczory. Dla smaku i dla zdrowia polałam ją olejem z pestek dyni, o którym chciałam Wam troszkę opowiedzieć. 

Olej z pestek dyni to samo zdrowie! Stosuje się go m.in. w leczeniu miażdżycy, zapalenia pęcherza i dróg moczowych (co dla mnie jest bardzo istotne!). Reguluje on gospodarkę hormonalną a także metaboliczną. Także w kosmetyce znalazł on swoje uznanie, ma właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Używa się go też przeciw rozstępom. Olej ten jest bogaty w kwasy tluszczowe, witaminy i minerały. 
W kuchni świetnie nadaje się do zup, sałatek, serów, sosów i makaronów. Spożywa się go najlepiej na zimno i na surowo. Jego lekko orzechowy smak może stanowić kulinarną inspirację.
By dowiedzieć się o nim więcej zapraszam na stronę olejzpestekdyni.

środa, 9 stycznia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Takie pierogi smakują najlepiej w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, jednak u mnie cieszą się popularnością cały rok. Zawsze robię ich większą ilość i następnie mrożę, by w dni kiedy nie mam czasu na gotowanie wyciągnąć zwinną paczuszkę i szybciutko podgotować. Do pierożków można dodać sezonowe grzyby, czy pieczarki. Jeśli ktoś ich nie lubi, może pieroga nadziać samą kapustą, lub dodać inny ulubiony dodatek. Zapraszam!

wtorek, 8 stycznia 2013

Jabłecznik z dżemem truskawkowym

Jako, że miałam nadmiar jabłek postanowiłam upiec jabłecznik na kruchym cieście. Troszkę poeksperymentowałam przy masie jabłkowej i dodałam troszkę gotowych prażonych jabłek z Lidla i dżem truskawkowy. W efekcie końcowym wyszedł bardzo smaczny. Polecam!

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zapiekane ziemniaczki z cebulką i pecorino

Nie jestem fanką ziemniaków i jem je w ilościach minimalnych. Tak przygotowane są fantastyczne nie tylko jako dodatek ale jako samodzielne danie podane np. z kefirem lub maślanką. Uwielbiam! Można je zapiec z serem lub bez (mniej tłuszczu). Ja dodałam pecorino, który przywiozłam prosto z Włoch. Zapraszam!

niedziela, 6 stycznia 2013

Schabowe roladki z fetą i boczkiem

Po wielkim remoncie kuchni w końcu wracam do gotowania. Od kilku dni żyliśmy na kanapkach, więc dzisiejszy obiad smakował nam jak nigdy! Nawet sobie nie zdawałam sprawy jak ciepły posiłek jest ważny podczas każdego dnia. Na szczęście nasze dni wracają do normy - do następnego remontu :)

Dziś chciałam Wam polecić pomysł jak zmienić sposób podania schabu, by się nam nie znudził. Roladki są pyszne, na ciepło i na zimno. Można je przygotować na obiad i na wystawną kolację ze znajomymi. Idealne na imprezę. A smak! Sami musicie spróbować! Zapraszam!

wtorek, 1 stycznia 2013

Moje noworoczne placki ziemniaczane

Dziś są moje urodziny i z tej okazji upiekłam nie tort, a tadaaam usmażyłam placki ziemniaczane :) Po sylwestrowej imprezie nie mam zupełnie na nic siły, ale że dostałam od męża, brata, szwagierki i przyjaciół wymarzony prezent - robot kuchenny, musiałam go szybko przetestować! Placki wyszły przepyszne! Zapraszam :)