Translate

czwartek, 29 listopada 2012

Wykwintne ciastka francuskie z szynką i serami

Uwielbiam ciasto francuskie. Ze wszystkim! Zawsze mam świeżą paczkę w lodówce, by szybciutko coś z niej przygotować gdy najdzie nas ochota. Ciasto francuskie jest wyśmienite na słodko jak i słono, czy pikantnie. Będzie pyszne ze wszystkim czym je akurat podacie. U mnie dzisiaj trzy sery i szynka. Zapraszam!

środa, 28 listopada 2012

Domowe grzane wino

Czerwone wino pijam okazjonalnie, wolę te lżejsze białe lub różowe. Jednak jeśli chodzi o grzane - nie ma nic lepszego. Idealne jest wtedy gdy sami dobierzemy aromaty, które mamy dziś ochotę w nim poczuć. Wypróbujcie mojego, jest rewelacyjne :) Świetnie rozgrzewa i pobudza zmysły, nie ma nic lepszego na zimne wieczory. Zapraszam!


wtorek, 27 listopada 2012

Pyszny schab z brokułami i serem

Kotlety ze schabu pod brokułowo - serową pierzynką to smaczny pomysł jak połączyć mięso z warzywami. Idealny pomysł na obiad dla dzieci. Zapraszam!

poniedziałek, 26 listopada 2012

Sos czosnkowy

Zacznę może od tego, że nie wyobrażam sobie pizzy, imprezy domowej (paluszki z sosem są przepyszne!), czy sałatki a'la greckiej bez sosu czosnkowego - ale tego własnej roboty! Ten przepis jest jak dla mnie najbardziej trafiony - wręcz idealny. Można dodać do niego świeży, posiekany koperek, ewentualnie zioła, lecz mi najbardziej smakuje w czystej wersji. Zapraszam!

niedziela, 25 listopada 2012

Pierś z gęsi w czerwonym winie

Dostałam od mamy świeżą gęś. Nie za bardzo wiedziałam jak się za nią zabrać, ale mama zdradziła mi najważniejszą tajemnicę - jak gęś przyprawić. Uwierzcie mi to połowa sukcesu :) Można ją upiec i nie dodawać wina - tak też jest pyszna. Zapraszam!

czwartek, 22 listopada 2012

Przyprawy Prymat

Dzięki współpracy z firmą Prymat mam przyjemność przetestować na łamach bloga kilka przypraw z ich asortymentu. Przyznam, że uwielbiam przyprawy, staram się by mieć je zawsze pod ręką, świeże i pachnące. To dzięki nim codziennie moje potrawy są aromatyczne i pięknie wyglądają.

 Marka Prymat jest jedną z moich ulubionych - wręcz przeważa ilością na półce wśród innych. Nigdy nie zawiodłam się na jakości tychże produktów, a dodatkowo cena wydaje mi się bardzo atrakcyjna. Chciałabym zwrócić jeszcze uwagę na szatę graficzną - bardzo trafioną. Opakowania są schludne i czytelne. Prócz opisu świetnie obrazują co dokładnie zawiera saszetka. Z tyłu można znaleźć dodatkowo ciekawe przepisy, które mogą służyć za inspirację, gdy już nie mamy pomysłów np. na obiad. Jak dla mnie idealne!

wtorek, 20 listopada 2012

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Przepis pochodzi z książki "Britain's favourite food", którą otrzymałam od przyjaciółki zza wielkiej wody :) W książce jest tak wiele smacznych przepisów, że aż ciężko się im oprzeć nawet oglądając kartkę za kartką. Bruschetta to świetna propozycja na wieczory ze znajomymi, można przygotować je wspólnie, będzie zabawniej. Zapraszam! :)

sobota, 17 listopada 2012

Wyśmienita sałatka z kurczakiem i gruszkami w sosie czosnkowym

Przepis na tę fantastyczną sałatkę dostałam od znajomej. Przyznam się, że dzisiaj to jeden z moich ulubionych i niezawodnych pomysłów na sałatkę. Połączenie kurczaka z gruszką i chrupiącymi dodatkami jest genialne. Wypróbujcie :)

zdjęcia przedstawiają jedną porcję

czwartek, 15 listopada 2012

Pyszne ciasto na maślance z kokosem na dużą blachę

To jedno z moich ulubionych ciast. Nie wymaga zbyt dużo pracy, jest łatwe i tanie w wykonaniu. Dzięki słodkiej śmietance nabiera wilgotności przez co jest jeszcze bardziej smaczne. Idealne do kawy czy herbaty oraz na wizytę gości. Zapraszam!

poniedziałek, 12 listopada 2012

Ciasto marchewkowe

Jestem fanką ciasta marchewkowego. Mieszkając w Anglii robiłam je bardzo często. Niestety nie potrafię znaleźć swojego starego przepisu, więc wypróbowałam nowy z bloga Iskierka w kuchni tylko troszeńkę go zmodyfikowałam. Było pyszne, niestety nie wiem dlaczego po wystudzeniu środek mi opadł. Mimo to było bardzo smaczne, zupełnie inne od tego, które robiłam dotychczas :) Zapraszam!

niedziela, 11 listopada 2012

Tortilla z kurczakiem i fetą

Większość z nas lubi przydrożne jedzonko serwowane na szybko i na nie zbyt zdrowo! Ja jednak jestem zwolenniczką domowych fast food'ów (co nie znaczy, że sama - ale to bardzo okazjonalnie - nie zaglądam do tych "restauracji" :D). Fast food może być zdrowszy i z ulubionymi składnikami. A przede wszystkim przemawia do mnie to,               że wiem co jem. Zapraszam!

czwartek, 8 listopada 2012

A'la łazanki z kiełbasą i boczkiem

Co tu dużo mówić, kiedy się uwielbia kapustę pod każdą postacią, do tego kocha makaron - tak jak ja, wtedy takie zwykłe danie zamienia się w wykwintny obiad podany w najlepszej restauracji pod słońcem. Jest tanie, szybkie i bardzo smaczne! Czym częściej się je odgrzewa tym bardziej zyskuje na smaku . A a'la łazanki, ponieważ użyłam makaronu świderki, który akurat miałam pod ręką. Zapraszam!

środa, 7 listopada 2012

Biedna babka bananowa

No właśnie, biedna babka bananowa... Już jej nie ma... Taka smaczna była... A dlaczego biedna? Bo powstała z totalnych resztek tego co akurat w domu miałam. Polana syropem klonowym, pyszna! Zapraszam!

wtorek, 6 listopada 2012

Rozgrzewająca, cynamonowa kawa

Uwielbiam kawę z mlekiem i nutką cynamonu. Taka propozycja świetnie rozgrzewa w szare i pochmurne popołudnie oraz dodaje nam energii na resztę dnia. Dobra jakościowo kawa to większa część sukcesu, dlatego chciałam Wam polecić moje ostatnie odkrycie! Ziarnista Arabica Santos z Brazylii to kawa o delikatnym lecz wyrazistym smaku. Nie jest kwaśna, dlatego uwielbiam ją także w wersji czarnej. Zapraszam!


poniedziałek, 5 listopada 2012

Test zupy koperkowej firmy Sys

Bardzo lubimy koperkową, gdy koperek rośnie w ogródku robię ją bardzo często. Zimą trzeba szukać alternatywy, a ponieważ nie zawsze w osiedlowym sklepiku zastaję koperek chętnie sięgam po tę suszoną z ryżem firmy SYS - na rynku jest ona zupełną nowością. Jest bardzo smaczna, łagodna, ale pożywna. Gotuję ją na kurczaku co dodatkowo zwiększa jej wartość odżywczą. Zapraszam! 

czwartek, 1 listopada 2012

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem

Miałam to ja w swej lodówce ricottę, szpinak się mroził, a w szafce kilka rodzajów makaronu, w tym cannelloni. Nie było nawet co myśleć tylko działać. Uwielbiam szpinak więc obiad bardzo nam smakował :) Zapraszam :)