Translate

piątek, 31 sierpnia 2012

czwartek, 30 sierpnia 2012

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron mogę jeść w każdej postaci - byle nie rozgotowany :) Z kurkami to królewski makaron! Nawet zniosłam ich oczyszczanie, tylko dla tej jednej chwili, gdy będę mogła się nimi rozkoszować. Uwielbiam takie połączenie kurek, kiedy sos pochłania ich smak, a całe danie nabiera leśnego aromatu!

środa, 29 sierpnia 2012

Zupa szpinakowa w dwóch wersjach :)

Jako dziecko byłam stanowczo na NIE jeśli chodziło o szpinak w jakiejkolwiek propozycji. Dziś jestem jego fanką nr 1. Zupą szpinakową zaraziła mnie moja mama. Jest tak wyśmienita, że mogłabym ją jeść codziennie. Do tego jest kilka sposobów jej podania: ze śmietaną lub bez, z całymi lub posiekanymi liściami albo jak kto woli jako zupę krem.
Polecam ją każdemu - choć domyślam się, że podana dziecku taka zupa o niezbyt fajnym kolorze może od razu nie przypaść do gustu :) 

Przyprawy Marsyl

Dzięki uprzejmości firmy Marsyl mam możliwość przetestowania większości ich produktów.
Jestem bardzo miło zaskoczona, ponieważ paczka, którą otrzymałam "pękała w szwach" :)
Na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć te wszystkie dary - jest ich sporo - więc już dziś pewnie będą uczestniczyć przy obiadku!

Marsyl jest producentem przypraw z wieloletnim doświadczeniem w branży. Ich priorytetem jest najwyższa klasa asortymentu, co zostało potwierdzone wieloma certyfikatami i wyróżnieniami. Przykładem jest to, że są 3-krotnym laureatem konkursu Jakości Roku.
Na stronie firmowej można zapoznać się z całym asortymentem jaki proponują oraz z ciekawymi przepisami na użycie tychże produktów. Zawsze to jakaś inspiracja.

wtorek, 28 sierpnia 2012

Malinowe mojito - test syropu malinowego

Mojito to mój ulubiony drink. Jest orzeźwiający, a zarazem egzotyczny. To dla niego hoduję tyle mięty w ogrodku:) Dziś postanowiłam go troszkę podrasować i zamiast syropu cukrowego dodać syrop malinowy (użyłam ten firmy Premium Rosa, który akurat testuję). To był strzał w 10 - to jest to czego oczekiwałam, delikatna słodycz malinek, przeplatająca się z kwaskiem limonki i chłodną wonią mięty! Pycha!!!


Ale do sedna. Otwierając syrop od razu zauważyłam, że jest on o wiele gęstszy niż te najczęściej dostępne w sklepach. Dodany do wody opada na dół kubka. Trzeba nalać go pierwszego, a potem rozmieszać z innym płynem. Jest wspaniałym dodatkiem do herbaty, kiedy to borykamy się z przeziębieniem i potrzebujemy końskiej dawki witaminy C.
Smak wspaniały, jakbym wycisnęła malinki z ogródka i wlała do butelki. Dodatkowym atutem jest to, że sok nie był klarowany - rzeczywiście wygąda na domowy. Butelka, w której został zamknięty jest bardzo wygodna i praktyczna. Ten sok zostanie w mojej kuchni na zawsze!

A teraz przepis na drinka :)






poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Domowa wiśniówka

Domowe likiery to bezkres pomysłów i smaków. Wiśniówka to podstawa. Jej smak to radość ze słodyczy ogródkowej wiśni i ciepło płynące wzdłuż nas po każdym maluńkim łyczku. Szczęście, że zrobiliśmy to sami - bez sztucznych barwników i polepszaczy smaku. Taki nasz mały skarb :)


sobota, 25 sierpnia 2012

Papryka faszerowana

To najsmaczniejszy przepis na papryki faszerowane, jaki do tej pory testowałam. Farsz jest fajnie doprawiony i genialnie komponuje się z papryczką. 
Polecam, zwłaszcza, że teraz warzywka są w przystępnych cenach :)

piątek, 24 sierpnia 2012

wtorek, 21 sierpnia 2012

Syrop klonowy i moje dojrzewające figi w ogródku!

Dostałam w prezencie od moich przyjaciół SYROP KLONOWY. Jestem z tego podarku tak bardzo zadowolona, że aż szkoda mi go otwierać. Nigdy go nie zakupiłam, ponieważ jego cena w Polsce zawsze mnie odstrasza. I to skutecznie :) Już marzą mi się pancakes polane złotym eliksirem:)

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Smażony kurczak w sosie orzechowym

Sos orzechowy? Dlaczego nie? Danie proste i szybkie, tak jak lubię!

Premium Rosa

Dzieki uprzejmości zaprzyjaźnionej firmy PREMIUM ROSA będę miała zaszczyt podzielić się z Wami w najbliższej przyszłości testami poniższych produktów. Jestem bardzo podekscytowana tym faktem, ponieważ uwielbiam ich syropy, a na zachwalaną Lutenicę mam już sto pomysłów :)

Zachęcam do polubienia firmowego fanpage, gdzie możecie śledzić najnowsze nowinki.


piątek, 17 sierpnia 2012

Sałatka z tortellini i warzywami

Sałatka dobra jest! Kocha ją nawet pies:) A tak na poważnie uwielbiam sałatki. Tę robię dość często ponieważ prócz podstawowego składnika jakim jest tortellini można do niej wrzucić co tylko się chce i ma w lodówce. Jest sycąca i smaczna. A wygląda bardzo efektownie!

wtorek, 14 sierpnia 2012

Feta z chilli, imbirem i czosnkiem

Kolejna propozycja jak dodać smaku zwykłemu serkowi typu feta. Uwielbiam ją do grilla, sałatek, koreczków, czy jako zwykły dodatek na stół. Można do niej dodać co tylko się chce. A po zużyciu zostaje nam świetna, aromatyzowana oliwa. Zapraszam!

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Faszerowana cukinia ze schabem i nutką egzotyki

Co dziś na obiad? Te pytanie zadają sobie codziennie chyba miliony kobiet i mężczyzn w kuchni:) I tak było dzisiaj u mnie. Prezentowana cukinia powstała pod wpływem chwili i wyposażenia mojej lodówki. Jest bardzo aromatyczna i smakuje na prawdę świetnie. Jestem z siebie zadowolona!


piątek, 10 sierpnia 2012

Filet z kurczaka ze świeżym ananasem pod kołderką z sera

Uwielbiam te połączenie chudego mięsa z soczystością ananasa. Całość dopełnia ser, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Podane z frytkami i sałatką z ogórka i cukini jako zapowiedź tego co już leżakuje w słoikach na zimę :)

czwartek, 9 sierpnia 2012

Leczo z cukinią, papryką i kiełbasą

Kolejna propozycja tej smakowitej, jednogarnkowej, węgierskiej potrawy. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Nasza główna rozgrywająca - cukinia pochodzi z ogródka, gdzie bez nawozów i w spokoju sobie dojrzewała:)

wtorek, 7 sierpnia 2012

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Różowy imbir marynowany

Uwielbiam sushi, a bez marynowanego imbiru jego jedzenie nie jest już tak przyjemne. Jestem bardzo podekscytowana nową produkcją :)


sobota, 4 sierpnia 2012

Tarta z borówkami amerykańskimi

Doskonała na upalne dni. Podana z orzeźwiającym drinkiem gwarantuje szczęście :) 
Tarta jest łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet beztalencie do spraw wypieków. Pyycha!

piątek, 3 sierpnia 2012

czwartek, 2 sierpnia 2012

Borówkowe brioche - prezent dla babci :)

Brioszkowy smak i aromat każdemu imponuje. Zamówień na te piękne, drożdżowe różyczki mi nie brakuje. Są tak efektowne, że nadają się na urodzinowy stół.

środa, 1 sierpnia 2012

Ser typu feta w bazyliowo-czosnkowej oliwie

Świetny dodatek do sałatek, grilla, czy do koreczków. Ser wspaniale wchłania aromaty dodanych przypraw. Jest do tego kremowy i soczysty. Polecam!