Co prawda nie mam jeszcze ogórków na ogródki, ale coraz częściej są w sklepach w dobrej cenie, więc kupiłam i zakisiłam ku radości mego męża :)
czwartek, 28 czerwca 2012
środa, 27 czerwca 2012
Truskawkowe brioche - czyli maślana drożdżówka
Nigdy nie przepadałam za ciastem drożdżowym. Było dla mnie za suche, mało słodkie i generalnie byłam na nie. Coś się we mnie zmieniło, gdy zobaczyłam przepis na innym blogu. Brioche wyglądało bardzo zachęcająco, wręcz czułam jego maślany smak. Pomyślałam, o owocowym urozmaiceniu i w taki oto sposób, pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto drożdżowe :)) Pyyyychhaaaa!!!
wtorek, 26 czerwca 2012
Brokuły panierowane w cieście piwnym
Mamy sezon na brokuły, które są w rewelacyjnej cenie. Staram się kupować je jak najczęściej, choć ostatnio nie miałam już na niego pomysłu. Ten przepis znalazłam na blogu Moje Małe Czarowanie. Zmodyfikowałam tylko rodzaj piwa i zamiast tradycyjnego użyłam tego o smaku tequilii :)
poniedziałek, 25 czerwca 2012
Biszkopt z letnimi owocami i śmietanką
W każdą niedzielę na naszym stole króluje ciasto i kawa. To nasza chwila relaksu i błogiego stanu wolnego dnia. W tę przygotowałam bardzo prosty biszkopt z owocami, które akurat miałam pod ręką z dodatkiem śmietanki i galaretki. Pyszny, delikatny i orzeźwiający.
sobota, 23 czerwca 2012
Tortilla z panierowanym filetem z kurczaka
Zawsze w domu mam paczkę tortilli (wrap'ów). Mają szerokie zastosowanie, więc kiedy nie ma czasu na myślenie "co dziś na obiad" wyciągam co mam w lodówce i zawijam w placuszki. Są na prawdę pycha!
czwartek, 21 czerwca 2012
Pszenne bułeczki - w sam raz na śniadanie
Bułeczki są pyyyszne, lekko słodkawe i chrupiące. Jak dla mnie najlepsze z samym masłem. Zniknęły bardzo szybciutko, więc domyślam się, że wieczorem powstanie kolejna porcja :)
Przepis pochodzi z Oregano & cynamon
środa, 20 czerwca 2012
Klasyka słodkości - muffinki z czekoladą
W taki upał jak dziś nawet mąż mój jest bez apetytu, wypijamy hektolitry wody i konamy na sofie. Jednakże wcale nie narzekam. Wolę się roztopić niż zamarzać na sopel lodu!
Stąd dziś pomysł na coś co z chęcią zjemy. Muffinki!
poniedziałek, 18 czerwca 2012
Letni bigos z mięsem z grilla - ekonomia gotowania
To był intensywny weekend, dwa dni ciągłego grillowania i jak zawsze zostało nam dużo ugrillowanego mięsa. Teraz pytanie, co z nim zrobić skoro kolejna kolacja z kiełbaską z grilla na czele nie wchodzi w grę, a wyrzucić przecież szkoda! Bigos, to idealna propozycja zwłaszcza, że w sklepach aż się roi od młodej kapusty. To wspaniała propozycja na obiad jak i na kolację. Zapraszam do wspólnego ekonomicznego gotowania :)
niedziela, 17 czerwca 2012
Skrzydełka w miodowo-musztardowej marynacie - grillowania ciąg dalszy
Skrzydełka są świetną propozycją na niespodziewanego grilla jak ten mój wczoraj. Szybko się marynują, a smakują wyśmienicie.
środa, 13 czerwca 2012
Kociołek z ogniska na weekendowe biesiadowanie
Dziś zapraszam Was na kociołek z ogniska. Świetna alternatywa grillowania, w sam raz na sobotnie kibicowanie naszej reprezentacji :) To poezja smaków pieczonego ziemniaka, kapusty i kiełbasy. Polecam!
poniedziałek, 11 czerwca 2012
Pyszny biszkopt z waniliową chmurką
Dziś post na słodko. Wyznam Wam sekret - to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Kojarzy mi się z niedzielą, pachnącym ciastem domem oraz z tą ekscytacją, gdy biegłam do kurnika w poszukiwaniu świeżych jajek. Te ciasto oddaje klimat tych chwil w stu procentach! Zapraszam!
sobota, 9 czerwca 2012
Jajka w sosie koperkowym
środa, 6 czerwca 2012
Sałatka brokułowa z żurawiną i serem feta
Połączenie brokuła, żurawiny, sera feta i migdałów to ulubione danie mojego męża. Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku, namawiam, by szybko to zmienić. Sałatka ta zadziwiająco szybko znika z miski, ale na szczęście przygotowuje się ją błyskawicznie. Dzięki temu często robimy ją w tygodniu by zabrać ze sobą do pracy. Zapraszam!
wtorek, 5 czerwca 2012
To co tygryski lubią najbardziej - PIEROGI RUSKIE
Powiem szczerze, że nie często mam cierpliość do ich lepienia, ale ostatnio są jedną z ulubionych opcji obiadowych w moim domu. Już mam w głowie milion pomysłów na kolejne porcje pierożków z przeróżnymi nadzieniami. A może Wy macie jakieś awangardowe i rzadko spotykane przepisy na te pyszności?
Subskrybuj:
Posty (Atom)